İnternet cihazların ve insanların birbiri ile iletişim içinde olduğu, dünyanın herhangi bir yerinden ulaşılabilen dijital bir toplum oluşumunu sağlamıştır. Her geçen gün hızla yaygınlaşan ve kullanımı artan internet, hızını kesmeden yaygınlaşmaya ve gelişmeye devam etmektedir.
Mevcut geleneksel ağ mimarisi bu artan ve gelişmekte olan ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bunun yanı sıra geleneksel ağ mimarisi yönetimi oldukça zor ve karmaşıktır. Geleneksel ağ mimarisi, yönlendiriciler (router), anahtarlayıcılar (switch) ve birçok aracı internet aygıtları (middlebox) ile bu ağ cihazlarına tanımlı birçok karmaşık protokollerden oluşmaktadır.
Her yeni protokol bir takım sorunları çözerken, bununla birlikte daha karmaşık ve yönetilmesi daha zor ağ yapılarının oluşmasına sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra, ağı yönetmek ve ağ üzerinde çeşitli uygulamalar yapmak için farklı üreticilerin ürettiği standart olmayan ağ cihazları, işletim sistemleri ve ağ denetim yazılımları kullanılmaktadır.
Geleneksel ağ mimarisinde performans, güvenlik, yönlendirme gibi işlemler için mevcut altyapılara ara ağ cihazı olarak eklenen cihazların sayısı, ağ iskelet yapısı için kullanılan cihaz sayısına eşit seviyeye ulaşmıştır. Sisteme sonradan dahil edilen her bir ağ cihazı, yönetilmesi zor ve karmaşık yapıları artırmaktadır. Farklı üreticilerin standart olmayan ara ağ cihazları güvenlik açıklarına neden olmaktadır.
Bu nedenle bahsedilen ağ problemlerinin üstesinden gelebilmek amacıyla yazılım tanımlı ağ kavramı ortaya atılmıştır. Yazılım Tanımlı Ağlar -YTA (Software Defined Networks – SDN) son zamanlarda akademik dünyada ve sanayi topluluklarında büyük ilgi görmektedir. Günümüz ağ altyapısının sınırlılıklarını ortadan kaldırmaya çalışan YTA, geleneksel ağ mimarisinin altyapısında tümleşik olan veri (data plane) ve kontrol düzlemlerinin (control plane) ayrılmasını öneren , ağ ve yönetim sistemlerinin basitleştirilmesini ve otonom bir yapıya kavuşmasını sağlayan yeni bir ağ yaklaşımı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Böylece merkezden yönetilebilen bir kontrol düzlemi dinamik, yüksek performanslı, verimli ve geliştirilebilir bir iletişim altyapısı inşa edilebilmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte yeni güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Yazılım Tanımlı Ağlar, merkezi bir kontrol panel mimarisi ile standartlaştırılmış bir ara yüz aracılığıyla, tüm ağ altyapılarının birleştirilmesi ve yönetilebilmesini sağlamaktadır.
Böylece mevcut ağ altyapıları üzerinde yapılacak değişikliklerin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra, ağ altyapısı üzerinde oluşturulacak yeni teknolojilerin uygulanması daha kolay hale gelmektedir. Bu durum servis performansını ve kaynak kullanımını arttırmaktadır. Ayrıca YTA, kontrol edilebilir, uçtan uca gerçek zamanlı takip edilebilir ve programlanabilir bir ağ altyapısı sunmaktadır.
® Proday Bilişim Teknolojileri Ticaret A.Ş. 2023 © Tüm Hakları Saklıdır.