Blockchain teknolojisi son yıllarda en fazla tartışma konusu olan ve insanların en çok üzerinde tartıştığı konulardan bir tanesi haline gelmiştir. İnsanların büyük bölümü henüz Blockchain teknolojisi hakkında yeterli bilgi sahibi olmamasına rağmen Blockchain teknolojisin faydaları ve zararları hakkında bilgi edinmek istemekte ve güvenilir kaynak bulmak konusunda sorun yaşamaktadırlar.
Blockchain teknolojisi kabaca, zincir teknolojisi olarak Türkçe diline çevrilmiştir. Bir zincir ağını düşünelim, binlerce zincir var ve hepsi birbiri ile bağlantılı ve bir tanesinin kopması durumunda tüm hepsi kopar ve bir daha asla tekrar birleştirmek mümkün olamayabilir.
Blockchain teknolojisi de zincir teknolojisi olarak ifade edilmesinin nedeni bundan kaynaklanmaktadır. Blockchain teknolojisinin zincirler ile birbirine bağlı yapısı sayesinde dışarıdan müdahale edilmesi mümkün değildir ve sanal zincirler birbirine bağlıdır ve sadece dünyanın diğer ucundan girilen bir bilgi, diğer ucundan birkaç saniye içerisinde o ağ yetkilisi tarafından görülebilir.
Dünyada en çok hangi ülkelerde Blockchain teknolojisi çalışması yapılıyor?
Dünyada hangi ülkelerde Blockchain teknolojisi çalışması yapıldığı konusuna gelince burada ilk sırada birçok teknolojinin üretim ve çıkış noktası olan ABD ilk sırada geliyor. ABD’liler, kripto para birimleri ile ilgilendikleri kadar Blockchain teknolojisi ile de yakından ilgileniyorlar ve bu teknolojinin faydalarından hemen güvenilirliğini gördükten sonra kullanmak istiyorlar. Birçok insanın gelecekte bu teknolojiden dolaylı yoldan faydalanabilecek olduğu hesaba katıldığında ise bugün ABD’de yapılan çalışmaların birçok insanın hayatında günlerde gün kazandırması ve saatlerce sırada beklemek yerine, sadece birkaç dakika içerisinde tüm işlemlerini Blockchain teknolojisi ürünleri sayesinde yapabilecek olması tahmin edilmektedir. Yasal olarak ABD’de Blockchain teknolojisi çalışmaları yapılmasına izin veren bazı yasalar vardır ve ülkede bazı bölgelerde şirketler Blockchain ve benzer teknolojilerden yararlandıkları yeni merkezler kurma girşimine adım attılar.
Almanya’da ise benzer bazı çalışmalar yapıldı ve Alman hükümeti kripto paralar konusunda pek fazla adım atmazken, Blockchain teknolojisi hakkında yeni adımlar attı ve atmaya devam edeceklerini açıkladı. Almanya Merkez Bankası, Blockchain teknolojisinin durumu ve geleceği hakkında yaptığı açıklamada bu teknolojiden yararlanabilecek olduklarını, insanların gelecekte geliştirilmesi durumunda Blockchain teknolojisinin faydalarından yararlanarak dünya için faydalı bir teknolojinin halkın ve devletin kullanımına sunulabileceğini açıkladı.
Çin hükümeti ise bu konuda bazı çalışmalar yaptığını doğruladı ve Blockchain teknolojisinin faydaları dışında güvenilir olup olmadığı, ne kadar verim sağlayacak olduğu konusunu araştırma aşamasında olduklarını, gelecekte bunu ispatlarlar ise Blockchain’den yararlanabilecek olduklarını açıkladı. Çin’de bazı özel üniversitelerde Blockchain hakkında çalışmalar yapıldığı ve ekonomi alanındaki üniversitelerde Blockchain teknolojisine özel olarak bazı makalelerin oluşturulduğu biliniyor.
Çin’deki insanların büyük bölümü kripto paraların ne olduğunu biliyor ve dünyanın en fazla kripto para sahibi insan sayısına sahip olan ülkeleri arasında Çin ilk sırada bulunuyor.
Ortadoğu ülkelerinde ise Blockchain teknolojisi çalışmalarında BAE yeni adımlar attıklarını duyurdu ve bazı çalışmaları olduğunu açıkladı. Türkiye’de ise Blockchain konusunda yapılan çalışmaların yeterli olmasa da son dönemde üzerinde durulmaya başladı ve insanlar kripto para birimlerinin ne anlama geldiğini ve Blockchain’in ne olduğunu az da olsa anlamaya başladılar. Henüz Türkiye’de ABD ve Çin gibi üniversitelerde Blockchain konulu eğitimler ve makaleler yazılmasa da gelecekte yazılabileceği ve Türkiye’nin de belirli bölgelerde Blockchain merkezleri açarak şirketleri bu bölgelerde toplamasının mümkün olduğu tahmin edilebilir. Yasal olarak Türkiye’de diğer birçok ülkeye göre Blockchain konusunda yasal kararlar daha çabuk verilebilir.
Afrika ülkelerinde ise beklenmedik bir şekilde Blockchain teknolojisine yönelik ilgi çok fazlalaşmaya başladı. Güney Afrika, bu teknolojiden yararlanarak ülkede yaşanan gıda sorunlarını ve kaçak sorunlarını çözebilecek olduğunu, güvenlik temalı konularda bunun faydalarını görebilecek olduklarını açıkladı. Yasal olarak Güney Afrika’da hükümet henüz Blockchain teknolojisi konusunda attığı adımları pek fazla açıklamasa da gelecekte buna dair Afrika’da en fazla Blockchain teknolojisinin işe yarayacağı ve kullanılacak olduğu ülkeler arasında ilk sırada olması bekleniyor. Aynı zamanda Güney Afrika, Afrika kıtasının en zengin ülkelerinden ve kıtanın en gelişmiş insanlarının olduğu, nispeten diğer kıta ülkelerine göre daha iyi yaşamın olduğu ve terör sorunlarının çok daha az olduğu bir ülke konumuda.
Blockchain verileri nasıl depoluyor?
Blockchain, modern teknoloji alanının en son kelimesidir. Verimli ve güvenli veri depolama için bir araç olarak ünü giderek daha yaygın hale geliyor. Doğal olarak, insanlar tedarik zinciri yönetimi, ödemeler, dijital kimlik, sağlık veritabanı yönetimi ve benzeri birçok alanda ne kadar iyi uygulanabileceği hakkında giderek daha fazla konuşmaya başlıyor. Bununla birlikte, bu farklı uygulamalardan bahsetsek bile, birçoğunuz hala merak ediyor olabilirsiniz:
Veriler nasıl blok zinciri içinde depolanır?
Bu soruya, bu konuda pek emin olmayanlarınız için cevap vermek için, bugün temel konulara geri döneceğiz. Basit bir ifadeyle, bilgilerin güvenli ve etkili bir kayıt aracı olması için blok zinciri ağındada verinin gerçekten nasıl depolandığını sizin için açıklayacağız…
Blockchain Fikri
Blockchain teknolojisi, basit ve nesnel bir şekilde düşünmek, gerekli erişim kimlik bilgilerine sahip herhangi biri tarafından oturum açabilecek bir sunucuda bilgilerin depolandığı bulut depolama teknolojisinin daha gelişmiş olan bir modelidir. Bir internet sitesinin sunucusunda saklanan veritabanı bilgisine sadece yetkili olan kişiler ulaşabilir ve başkalarının bu bilgilere erişmesi mümkün değildir.
Zaman zaman hack ve benzer siber saldırı problemlerinden dolayı bu bilgilere yetkisiz kişiler sunucuya girerek erişmesi mümkündür. Facebook’ta bir yazı paylaştığınızda dünyanın diğer ucunda olan ülkesinde olan bir kişi sizin paylaştığınız yazıyı o saniye içerisinde görür ve bu bilgi sunucu aracılığı ile internet sayesinde iletilir. İnternet kabloları dünyanın dört bir yanında yeraltından ve yer üstünden olmak üzere birçok ülkeye internet taşır. İnternetin bazı veri merkezlerinde bu bilgiler saniyelik olarak işlenerek dünyanın birçok bölgesine ulaşmasını sağlar. Kuzey Kore’de bile internet erişimi çok düşük hızlarda da olsa ve sınırlı sayıda insanın yararlanabilecek olduğu bir durumda da olsa mevcuttur ve devlet internetin varlığını bilmekte ve bunu kullanarak kripto para saldırıları yapmaktadır. Afrika’da en fakir bölgelerde internet yok ancak devlet kurumlarında internet mevcuttur.
İlk olarak bugün eve gelen internet bağlantısını düşünelim, eve gelen internet bağlantısı önce bir merkezden bizim evimize kablolar ile gelir ve bu kabloların içerisinde internete ekleyecek olduğumuz bilgiler için bize internet bağlantısını getiren ABD tarafından geliştirilmiş adı üzerinde olan ”internet teknolojisi” yatar. Bilgisayar veya benzer bir araçla internete girdiğimizde ise internet erişimimiz olur ve Facebook’a bağlanırız.
Facebook’a bağlandıktan hemen sonra bir yazı veya fotoğraf paylaştığımızda bu bilgi Facebook sunucusuna saniyeler içerisinde internet hızına bağlı olarak yüklenir ve bu bilgi dünyanın öteki ucunda olan ve yine kablolar aracılığı ile internete bağlı başka kimseler tarafından anında görülür. Bir kutunun üstünden bağırınca diğer tarafındaki kişi nasıl bu sesi duyuyor ise sadece saniyeler içerisinde bu bilgi bir zincir üzerinden Blockchain’de de aynı olarak iletilir. Zincire kaydedilen bilgiler hem güvenlidir, hem çok kısa süre içerisinde bilgiye erişilebilir.
® Proday Bilişim Teknolojileri Ticaret A.Ş. 2023 © Tüm Hakları Saklıdır.